مرکز مشاوره

درمان اختلال دو قطبی، همه روش های درمان بیماری دو قطبی

درمان اختلال دو قطبی

درمان اختلال دو قطبی، همه روش های درمان بیماری دو قطبی

برای درمان اختلال دو قطبی یا افسردگی شیدایی روش های متفاوتی وجود دارد و می توان از دارودرمانی و روان درمانی استفاده کرد.

اختلال دوقطبی نوعی از  اختلالات خلقی است که زندگی فرد را درگیر می کند و مشکلاتی را برای او به وجود می آورد.

اختلال دو قطبی باعث می شود فرد از نظر اخلاقی و زندگی شخصی دچار تغییرات و اختلالاتی شود که به عنوان نمونه تغییرات زیر اتفاق می افتد.

افزایش غیر معمول سطح انرژی، کاهش تمرکز و پرش افکار، افزایش میل جنسی، خود بزرگ بینی و تغییرات بارز رفتاری، این عوامل برروی کیفیت زندگی فرد اثر منفی می گذارند.

با توجه به شرایط و شخصیت افراد روش های درمانی که برای اختلال دو قطبی استفاده می شود متفاوت می باشد.

باید اختلال دو قطبی زودتر شناخته شود و برای درمان آن هر چه سریع تر اقدام شود اندازه سیکل درمان کوتاه تر می شود و می تواند بیمار راحت تر به نتیجه برسد.

برای درمان اختلال دوقطبی دارودرمانی تنها کارساز نیست و باید در کنار روان درمانی مورد استفاده قرار بگیرد.

هنگامی که اختلال دو قطبی بسیار شدید باشد باید از نزدیکان و اطرافیان کمک بخواهید تا با حمایت آن ها و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی فرد بتوان با استفاده از تلفیق دارودرمانی و روان درمانی به نتیجه دلخواه رسید.

در این مقاله اختلال دو قطبی را مورد بررسی قرار می دهیم و همه روش های درمانی آن را ذکر می کنیم.

درمان اختلال دو قطبی چیست؟

اختلال دو قطبی نوعی از اختلال خلقی می باشد که فرد در خلق و خو و رفتار دچار تغییراتی می شود این اختلال انواع مختلفی دارد.

اختلال دو قطبی فرد درگیر دو دوره متفاوت می شود بعضی اوقات افسردگی و گاهی اوقات دوره شیدایی را تجربه می کند.

درمان اختلال دو قطبی
درمان اختلال دو قطبی

نوسانات خلقی در انواع اختلال قطبی یکی نیست و بسته به نوع اختلال درصد افسردگی و شیدایی متفاوت می باشد.

نوسانات خلقی که در فرد بیمار به وجود می آید ممکن است از چند ماه تا چند سال طول بکشد و  بیمار برای درمان باید اقدامات لازم را ببیند.

درمان دارویی اختلال دو قطبی

یکی از روش های سنتی و معمول برای درمان اختلال دو قطبی استفاده از دارو می باشد که با مراجعه به پزشک و تجویز یک یا چند دارو مانند داروهای تثبیت خلق، ضد روان پریشی اتیپیکال و داروهای ضد افسردگی همراه است.

اما با توجه به پژوهش ها و اطلاعات انجام شده از نظر پزشکی مصرف دارو برای اختلال افسردگی شیدایی با مشکلاتی همراه است و دچار چالش شده است.

مصرف دارو ضد افسردگی برای بیماران اختلال دو قطبی برای تحریک  کردن دوره شیدایی آن ها مسئله ای نگران کننده می باشد.

نگرانی این مسئله در مورد داروهای ضد افسردگی انتخابی سروتوژنیک نسبت به داروهای افسردگی نورآدرنرژیک ( داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای ) کمتر می باشد.

داروها برای درمان اختلال دو قطبی استفاده می شود متفاوت است و آن ها را می توان به دسته های زیر تقسیم بندی کرد.

تثبیت کننده های خلق

داروهایی هستند که باعث تنظیم و تعدیل خلق و خوی بیمار می شود و از تغییرات ناگهانی و شدید خلق جلو گیری میکند.

این داروها خشم را کنترل می کند و برای کنترل رفتارهای هیپومانیک یا دیوانه وار در افراد مورد تجویز قرار می گیرد.

داروهای ضد افسردگی

از این دارو بیشتر برای بیماران دو قطبی استفاده می شود هنگامی افراد از دوره مانیا خارج می شوند وارد دوزه افسردگی می شوند و پزشکان برای کنترل افسردگی داروهای افسردگی را تجویز می کنند.

داروهای ضد روانپریشی

در کنار داروهای ذکر شده ممکن است برای درمان اختلال دو قطبی، از داروهایی مانند ضد روانپریشی نیز استفاده شود.

روان درمانی برای درمان اختلال دو قطبی

یکی از روش هایی که برای درمان اختلال دو قطبی بسیار موثر است روان درمانی می باشد، در روان درمانی روش ها و راهکارها و تمرینات موثری بیان شده است که فرد بیمار ارائه می شود تا بتواند با استفاده از آن ها علائم بیماری خود را از بین ببرد.

روان درمانی باعث می شود که فرد انعطاف پذیر شود و به مرور زمان بتواند با استفاده از آموزش هایی که برای حل مسئله به او داده شده خود مراقبتی را در پیش گیرد.

روان درمانی با در نظر گرفتن شرایط افراد متفاوت است و به دو صورت درمان سرپایی و درمان بستری انجام می شود.

اختلال دو قطبی و رفتار درمانی شناختی (CBT)

رفتار درمانی شناختی یکی از بهترین روش ها برای درمان افسردگی در بیماران دو قطبی می باشد و به آن ها کمک می کند که بر افکار منفی خود غلبه کنند و افکار و ایده های مثبت داشته باشند.

در این روش راهکارها و روش های لازم برای کنترل رفتار و خلقیات فرد به او آموزش داده می شود تا فرد بتواند با استفاده از اطلاعات فراگرفته رفتار و خلق خود را تا حد زیادی کنترل کند.

درمان اختلال دو قطبی و خانواده درمانی

خانواده هایی که یکی از اعضای آن ها دچار اختلال دو قطبی می باشد، باید اطلاعات کافی در مورد این اختلال داشته باشند و زمانی که فرد بیمار دچار حملات عصبی شد بتوانند با استفاده از رفتار صحیح و راهکارهای مناسب او را کنترل کنند.

خانواده درمانی باعث می شود که فرد بیمار به خوبی حمایت شود و خانواده اگر بتواند رابطه موثر و مفیدی با فرد بیمار داشته باشد باعث می شود استرس و اضطراب در محیط خانه کاهش یابد و فرد بیمار روحیه مناسبی داشته باشد.

درمان بین فردی ( ITP)

درمان بین فردی یکی از روش هایی است که برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد و درمانگر یکی از دو مشکل بین فردی فرد را نظر می گیرد.

برای درمان فرد دو فرض را در نظر گرفته درمانگر در ابتدا ریشه مشکلات را در کودکی جست وجو می کند و دلیل مشکلات روانی را دوران کودکی می داند.

درمانگر فرض می کند که نقص این عوامل در تسریع افسردگی بسیار زیاد می باشد و باعث تداوم و تسریع علائم افسردگی می شود.

درمان اختلال دو قطبی
درمان اختلال دو قطبی

درمانگر علاوه بر بررسی مشکلات دوران کودکی، به مسائل و مشکلات رویدادهای جاری، مشکلات پیش آمده توجه می کند و دنبال راهکارهایی است که بتواند علائم افسردگی را کاهش دهد.

درمان افسردگی شیدایی را از کجا شروع کنم ؟

برای درمان اختلال دو قطبی ابتدا باید به موقع بیماری را تشخیص داد تا بتوانید روش درمانی صحیح را انتخاب کنید.

اختلال دو قطبی انواع مختلفی دارد و بر همین اساس روش های درمانی آن ها متفاوت است.

ممکن است فرد به اختلال دو قطبی نوع یک، اختلال دو قطبی نوع دو و یا اختلال سیکلوتایمیک دچار شده باشد.

افرادی که اختلال دو قطبی مبتلا می شوند حدود ۵۰درصد آن ها گرفتار اعتیاد به مواد مخدر، الکل و داشتن سو سابقه می شوند.

افرادی که برای درمان اقدام می کنند باید ابتدا مصرف مواد مخدر را ترک کنند تا بتوانند دوره درمان خود را با موفقیت به پایان برسانند و گرنه اگر اعتیاد به مواد مخدر داشته باشند در سیکل درمانی آن ها مشکلاتی به وجود می آید.

درمان اختلال دو قطبی
درمان اختلال دو قطبی

مشکل درمان اختلال دو قطبی

یکی از روش های درمانی اختلال دو قطبی دارودرمانی است اما با مشکلات اساسی همراه می باشد که مهمترین آن ها عدم پایبندی بیمار به درمان می باشد.

افرادی که به اختلال دو قطبی مبتلا می شوند و از دارو استفاده می کنند ممکن است به خاطر اثرات جانبی داروها مانند افزایش وزن، خطر دیابت، خواب آلودگی، کندی عملکرد و رفتار دیگر تمایلی برای مصرف دارو نداشته باشند و برای درمان خود آن را ادامه ندهند.

از نظر متخصصان تا جایی که امکان دارد از دارو نباید استفاده شود و روش هایی روان درمانی را باید در نظر گرفت فقط در کنار روان درمانی می تواند دارو را برای درمان بیماری در نظر گرفت.

اگر فرد بیمار حالات ناپایداری در رفتارش مشاهده شد و دچار توهم شده و فکر مرگ و خودکشی به سراغش آمد بهتر است از یک روانشناس و متخصص کمک بگیرید.

مراکز مشاوره، متخصصان و روانشناسان با تجربه ای دارند و می توانید به صورت حضوری و تلفنی از آن ها مشاوره بگیرید.

منبع: مرکز مشاوره

روانشناسان معروف

روانشناسان معروف ایران و جهان

روانشناسان معروف ایران و جهان: روانشناسان معروف ایران و جهان چه اشخاصی هستند؟ و به چه دلیل آن ها معروف شدند؟ آن ها به دلیل …
طرحواره درمانی

طرحواره درمانی

طرحواره درمانی: طرحواره چیست؟ منظور از طرحواره (schema) مجموعه ای از باورهای بنیادین و الگوهای فکری است که حول یک موضوع در ذهن فرد …

سوالات متداول درمان اختلال دو قطبی

۱ - بهترین روش درمانی برای اختلالات دو قطبی چیست؟

اختلال دو قطبی انواع مختلفی دارد و ممکن است با توجه به اختلال قطبی نوع یک یا نوع دو شرایط بیمار متفاوت باشد و شرایط فرد با توجه به شدت علائم تغییر کند. پس ابتدا باید نوع اختلال را به خوبی شناخت و بر اساس ویژگی های بیمار روش درمانی صحیح را انتخاب کرد. به طور کلی دارو درمانی در کنار روان درمانی می تواند یکی از موثرترین روش ها برای درمان اختلال دو قطبی باشد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.